top of page

מראה מקום 24 –  וילה מלצ'ט

aguda5

לכבוד שובה של בועת כינרת, הנה פנינה בחופה הצפון מערבי.

סר אלפרד מוריס מונד, המוכר גם בשם "לורד מלצ'ט" היה תעשיין עשיר ופוליטיקאי יהודי-בריטי, אשר כיהן כשר העבודה והבינוי בממשלת לויד-ג'ורג' בתקופת מלחמת העולם הראשונה ובהמשך כשר בריאות.

ליהדותו התחבר בגיל מאוחר יחסית והחל לגלות עניין בציונות (בהשפעת ידידו חיים ויצמן) כאשר נכבשה ארץ ישראל על ידי הבריטים. הוא היה בין המשקיעים של רוטנברג במפעל החשמל שלו, היה חבר בחבר הנאמנים הראשון של האוניברסיטה העברית ושימש כנשיא הכבוד הראשון של הטכניון. הוא תרם רבות מהונו הפרטי למטרות ציוניות (בין השאר מימן את פסל האריה השואג בתל-חי) וב-1928 יזם את  "חברת מטעי ישראל" במימון בעלי הון בריטיים (לא יהודיים) שרכשה קרקעות בשרון עליהם נטעו פרדסים והוקמה המושבה הקרויה על שמו – תל-מונד (אחד מבתי המושבה הראשונים היה ביתו וכיום הוא מוזיאון).

ב-1921 ביקר הלורד בארץ והתארח בחוות מגדל. אחד ממנהלי החווה מחליט לנטוע במקום חורשה על שמו ואף מצביע ללורד על חלקה לחוף הכינרת אשר בה יוכל להקים וילה. הלורד הוציא, על המקום, המחאה על סך אלפיים לירות שטרלינג בה נרכשים כמאתיים דונם על שפת הכינרת שם ניטעים פרדסים ומטעים טרופיים. ב-1931 מסתיימת בניית וילה במקום, בסגנון אנגלי קולוניאליסטי, אך הלורד נפטר שנה קודם ולא זכה להתגורר בה.

ביתו, ליידי אווה רידינג, נהגה לבלות במקום את חופשותיה בערבי קוקטייל נוסח שנות השלושים ובמקום נערכו גם פגישות חשאיות של ראשי הישוב ואנשי עסקים ורוח (בן גוריון, ויצמן, וינגייט, בלפור, המלך עבדאללה, ארלוזורוב ועוד). במהלך מלחמת העצמאות שימשה הוילה את הגדוד השלישי של הפלמ"ח ולאחר המלחמה נמכרה לבעל הון יהודי הולנדי שלא צלח בגיוס משקיעים לשיפוצה. ב- 1977 רוכש אותה שאול אייזנברג וב-2006 הוילה משוקמת ומשוחזרת על ידי אדית, בתו של אייזנברג ונפתחת לקהל הרחב לביקורים (לא ברור אם עדיין פועלת במתכונת זו).




143 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page